Дискусия в студиото на „Здравей, България” за изхода от кризата

През последните години на хората им се говори като на дебили в детска градина, говори се с набор от 300-400 думи. Това каза в „Здравей, България” политологът Димитър Аврамов.

 

„Представете си колко илюзорна е била стабилността през последните години! Хората търпяха да ги наричат „лош материал”, но в един момент дойде прагът и те излязоха на улицата. Виждате ли сега колко беше неадекватен премиерът при подаване на оставката и се разсърди като дете. Той се провали в това да успокои обществото”, допълни Аврамов.

 

„Хората не излязоха да свалят Бойко Борисов, а с негативната констатация „Не мога повече така”, с идеята, че премиерът ще им реши проблемите. И преди браншовите тълпи протестираха, той им дава бонбонче и те се махат. Хората не казаха „хайде да се разведем”, Борисов го каза, това са едни любовни отношения. Това е развод, това не е просто разочарование”, коментира социологът Андрей Райчев.

 

Според него „Борисов много талантливо държеше властта, но той изобщо не знаеше да управлява”.

 

Социологът Юлий Павлов твърди, че нищо не налагало оставката на правителството. Протестиращите не само не са победили. Победата за тях е изпълнението на исканията им, които в момента няма кой да изпълни, смята Павлов.

 

По думите му реакцията на Борисов е била в стила „щом не ме обичаш достатъчно, аз ще си ходя”. С оттеглянето си той си вкарал пореден автогол.

 

Антоанета Христова, политически психолог, коментира, че хората в Народното събрание могат да формулират проблемите, но сме видели това едва в последните дни. Връщането назад има смисъл, а гледането напред е свързано с предвиждането на много рискове, допълни тя.