Протестиращите имат изпълними и неизпълними искания, смята флейтистът

„В България непрекъснато се прави опит хората да се делят – дали ще е на партии, дали на протестиращи и полицаи...” отбеляза в „Часът на Милен Цветков” флейтистът Кристиян Коев, който завърнал се от чужбина в България се оказа един от първите арестувани по време на антимонополните протести в София в понеделник. Коев коментира исканията на протестиращите и най-вече доколко реални са те.

Според музиканта протестите са наистина спонтанни. „Не видях изявени организатори в тях… Проблемът е, че протестите са срещу политическата класа, защото тя забрави, че има и хора.”

А хората  могат да искат всичко – някои неща могат, други не могат да се случат, добави Кристиян Коев. Първият проблем, който според него трябва да решат политиците е „как тези хора да си платят сметките”.

Сред исканията, за които не е убеден, че могат да бъдат изпълнени, флейтистът посочи това за свикването на Велико народно събрание.

Това, което може да се направи е във всички органи да има гражданско присъствие, но то да се сменя всяка година. Тази квота на ротационен принцип трябва да бъде въведена навсякъде.”

По думите на Кристиян Коев разликата между обществената реакция у нас и в Италия е, че на Апенините излизат на протест още когато им вдигнат цените, например ако спагетите поскъпнат с 5 цента.

Целия разговор гледайте във видеото.