Танцът ми върна спортната форма, твърди златното момиче

- Здравейте, преди време участвахте в Dancing Stars. Какви са спомените Ви от шоуто?

 

Илияна Раева: Имам само най-прекрасни спомени. Това за мен беше една приказка, една изключително приятна авантюра. След 20  години извън сцената на художествената гимнастика имах шанса отново да играя пред публика, и то не какво да е, а пасо добле и виенски валс.

 

Трябва да Ви кажа, че в това шоу получих изключителна култура по отношение на танците, които са си изкуство. Освен това, танците ме вкараха в такава добра спортна форма, в каквато не бях влизала от години. На 45 години си върнах духа и формата от младостта. Танците ми дадоха нов, различен тласък в живота, в нещата които правя, в начина по който ги правя. Неочаквано за мен, танцът оказа полезен ефект в личния и професионалния ми живот. Даде ми едно ново усещане и една различна визия за нещата.

 

- Тоест вие препоръчвате танците за постигане на добра форма и настроение?

 

Илиана Раева: Това е най-доброто, което можеш да направиш за себе си. Няма по-ефикасно решение от това да се занимаваш с танци, ако искаш да изглеждаш млад. Нито един фитнес, нито една диета не могат да постигнат това, което танцът ще ти даде. Танцът прави скулптура на тялото, така че като се видиш в огледалото, да се влюбиш в себе си. Има правено американско проучване, че всеки различен вид танц влияе на здравето на всеки отделен орган.Танцът е най-доброто лекарство за всички възрасти и затова винаги е на мода.

 

- Сега ще бъдете жури - строга, добра или справедлива?

 

Илиана Раева: И от трите по малко. Аз съм всякаква. Със сигурност обаче ще бъда постоянна в своята обективност. Всичко ще зависи от това, което виждат очите  ми и  от това,  което ще представят танцьорите.

 

- Как смятате кое е по-лесно - да танцуваш или да оценяваш танц?

 

Илиана Раева: Усещането е различно. Емоцията и адрелинът, когато танцуваш са страхотни, различни от тези, когато си  жури. Когато сам си танцувал, това ти помага да бъдеш по-справедлив като съдия, защото най-малкото знаеш, че не можеш да си идеален във всяка стъпка и оценяваш ентусиазма, наравно с майсторството.

 

- Това е шоу за непрофесионалисти, но на дансинга всички изглеждат страхотно. Как се постига?

 

Илиана Раева: Най-вече с ентусиазъм. Шоуто увлича страхотно. То се превръща в твоя живот. Поглъща те за 24 часа в денощието.  Започва да влияе на настроението ти, на нагласата ти за деня, на отношенията с хората... Ако мога  да го определя с една дума, това е "магия". Неслучайно, когато те завладее, й се отдаваш на 100%. Танцът така те поглъща, че успява да те откъсне от реалността и от  света, в който живееш, и тази нова енергия се усеща от зрителите и те остават с впечатлението, че си страхотен танцьор.

 

- Какво бихте казала на новите участници преди да започнат?

 

Илиана Раева: Първо искам да им кажа да бъдат много щастливи за това, че имат шанса да участват в Dancing Stars. Те ще усетят магията на шоуто още на първия ден. Трябва да се отпуснат и да не мислят за движенията или за това как ще изглеждат, а просто да чувстват. Не е важно дали в началото умееш да танцуваш, важното е да имаш желание и да показваш развитие в шоуто. Голямата победа е личното израстване като танцьор. И разбира се, много да се стараят, защото ще зависят от журито. Искам да видя, че танцуват със сърцата си. Ако ми покажат, че танцуват с цялата си душа, техниката на тялото няма да ме интересува толкова много. И да не забравят да се усмихват - с цяло тяло и душа!