Хората излизат на протест пред сградата на областната администрация

Голяма част от хората в Перник, които останаха без домове след земетресението през миналата година, живеят във фургони и през зимата. Това е и причината перничани да излязат на протест.

 

Те ще се съберат пред сградата на областната администрация, за да протестират за обезщетенията след земетресението от 22 май миналата година.

 

Основните фактори, които са довели до недоволството на хората са три. Основното е, че комисиите, които минават и оценяват щетите от земетресението, дават различни критерии. Второто нещо е, че оценките на щетите са с доста по-ниски оценки от реалните стойности за укрепване на къщите. Третото нещо е, че от междуведомствената комисия оценяват с 50% по-ниско оценките на оценителите.

 

Около 4000 пък са отказаните молби. „Помощ ми беше отказана и покрих щетите със собствени средства. Похарчих 1600 лева”, разказа човек, на когото са му отказали помощ. Той допълни, че е изтеглил кредит.

 

Оказва се, че в добрите случаи хората получават около 50% от реалната оценка. В повечето случаи обаче те получават около 20 на сто.

 

„Отремонтирани са над 200 обществени сгради”, каза в „Здравей, България” Радослав Йорданов, който временно изпълнява длъжността областен управител. Според него не може да се променят правилата на работа на междуведомствената комисия.

 

Какво още казаха хората и от какво недоволстват гледайте във видеото.