Жената също е добър шофьор – именно това ще докажат представителки на нежния пол ден след своя празник

Жената също е добър шофьор – именно това ще докажат представителки на нежния пол ден след своя национален празник. С мръсна газ и неустоим сексапил те ще „дефилират” по самоковско трасе. Кога, как и защо – пред NovaNews.bg разкрива един от организаторите - Мария Галчева, главен редактор на вестник "Самоков 365".

 

Рали с жени – звучи красиво. Кога и къде ще се случи?

Мария Галчева: Мястото на събитието е Самоков. Но това няма да е рали в истинския смисъл на думата. Няма да бъде, защото няма да има единствено скоростна отсечка. Но такива са реалностите. Ще бъде тест за майсторско управление. Денят на състезанието е 9-и март, събота,  от 12.00 часа, на паркинга  пред  спортна зала „Арена Самоков”.

 

Идеята на състезанието е да се възроди традиция от 70-те. Какво е представлявало ралито тогава?

Мария Галчева: Именно. Взехме идеята от събитие, което се е провеждало в Самоков през 70-те години на миналия век, когато то е било под шапката на Съюза на българските автомобилисти – рали само за жени. Заехме със задачата да възстановим и превърнем в традиция тази идея. По спомените на участнички в него, това са били паметни дни, превърнати в общоградски празник за малки и големи. Правили са освен майсторското управление и скоростни отсечки. Нашето начинание идва малко пробно, ако се приеме добре от хората, догодина ще го разширим и ще помислим за по-мащабна организация. 

 

Какви са изискванията към една дама, за да бъде допусната до участие в ралито?

Мария Галчева:Участие могат да вземат всички пълнолетни момичета на възраст от 18 до 118 години, както се шегуваме ние. То се заявява предварително, за да се улесним на самия ден. Задължително желаещите трябва да имат шофьорска книжка. Участието  ще става със собствен автомобил. Това са единствените изисквания. Все пак всички сме наясно, че състезанието е любителско. То няма претенцията да бъде на съвършеното ниво, на което са истинските ралита. Ние излизаме, за да се забавляваме.

 

През какви трасета ще трябва да минат състезателките?
Мария Галчева:
За трасетата грижа има екипът на СБА, начело с Крум Стефанов. Това ще бъдат подредени конуси, които трябва да бъдат преодолени без да ги сблъскат, като общата оценка е комплексна – за време и за изпълнение. Паркирането също ще бъде застъпено. Няма да бъде нещо неестествено, с което за първи път жените да се сблъскват.

 

Ще има ли различни възрастови категории и какви са наградите за момичетата, които ще се качат на почетната стълбица?
Мария Галчева:
Участниците са разделени в три възрастови групи – от 18 до 30г., от 30 до 45г. и от 45г.  нагоре. За да не усложняваме регламента с кубатури, ние ги разделяме по години. Така ще се види и разликата между отделните поколения шофьори. Щом е състезание, трябва да има и награди, разбира се. Това ще бъдат купи  за призьорите, ваучери за гориво и още изненади, които пазим в тайна. Ще има test drive автомобили, които ще са на разположение на публиката.  Който иска, след предварително записване, може да ги изпробва. Предвидена е и специална награда - почивка в Банско.

 

По-добри шофьори ли са жените?
Мария Галчева:
Зависи от гледната точка. Ако попитаме мъжете – отговорът категорично ще бъде „не”. Но жените са на друго мнение, естествено. Истината е, че не трябва да се измерваме кой е по-добър, а да сме внимателни и толерантни по пътищата. Нали в крайна сметка всички са участници в движението. Виждала съм и мъже, и жени в много нелепи ситуации на пътя и според мен няма категоричен отговор на този въпрос.

 

Коя е най-трудната маневра за жената шофьор?
Мария Галчева:
Може би паркирането, но то е тежка задача и за много мъже, като имаме предвид невъзможно тесните пространства.

 

Каква е подходящата музика за шофиране?
Мария Галчева:
Зависи от човека. По-скоро музика, която не изнервя самия шофьор, пък и останалите около него.

 

Ако и Вие сте шофьор – с колко километра в час най-много сте карали?
Мария Галчева:
Все още нямам книжка, но поддържам мнението, че ограниченията са за това – да се спазват.

 

Кажете с три думи какво ни очаква на ралито на 9 март.
Мария Галчева:
Хубост, храброст и характер!

 

Автор: Галя Станева