"Миналата година декември и януари месец аз бях бременна и работих в София. И през този период не бях в Ботевград, където живея в момента. Сметката ми за ток миналата година беше 40 лева. Тази година за същия период от време - от 14 декември до 18 януари, бяхме на гости при моите родители. Фактурата излезе с период до 22 февруари. Получи се така, че в рамките на три-четири дни ние сме изразходили електроенергия за 184 лева”.

 

Това разказа за „Часът на Милен Цветков” архитектът Катя Жайгарова от Ботевград, която без да е живяла в апартамента си, е получила сметка за ток от около 190 лева.


Весел Гагов от София също разказа за завишените сметки за ток в ефира на Нова телевизия. Той е икономист по образование, по професия е системен инженер и бизнес анализатор. В момента работи като директор в дъщерно дружество на голяма софтуерна фирма и преподава във Факултета по информатика и математика към Софийския университет.


За периода декември 2011 – януари 2012 са му начислили 108 киловатчаса. Година по-късно за същия период, сметката на Гагов набъбва до 271 киловатчаса. „Два пъти и половина е завишението”, пресметна Весел Гагов.


Това са част от хората, които екипът на предаването „Часът на Милен Цветков” покани в студиото, зад а разкажат как техните сметки за ток драстично са се увеличили.


Припомняме, че преди 17 дни започнаха всекидневни протести, при които хора излизат по улиците в няколко града в страната, за да протестират под надслов „Да запалим монополите”. Протестите се организираха чрез социалната мрежа и бяха провокирани от острото недоволство заради двойно и тройно необяснимото увеличение на сметките, главно за ток и парно.


Хората се обявиха срещу неяснотите около изготвянето им и изразиха съмнение във фактурите, измервателните уреди и изчисленията, които според тях са довели до завишаване на консумирането количество електроенергия. Чуха се искания за национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници и разсекретяване на всички договори в сектор енергетика.


Заради масовото недоволство парламентът възложи на Сметната палата да направи одит на цените на топлоенергията, електроенергията, газа и водата за последните две години.


Още по темата може да гледате във видеото.


Целия разговор ще намерите в NovaPlay.