Според политолога Евгений Дайнов, оставайки начело на БСП, Станишев ще има възможност да прочисти партията

„Според мен това не е новина. След Брюксел, когато го избраха за председател на ПЕС, той разви концепцията за това, че България след изборите трябва да има национално отговорно правителство и че министър-председател не трябва да е партийно лице, дори  и ако БСП спечели. И дори се бяха появили имена на евентуални министър-председатели. Подобна идея разви и Лютви Местан”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът Иван Гарелов. Изказването му бе по повод отказа на Сергей Станишев да приеме премиерския пост и БСП да вземе мандат за съставяне на служебно правителство.


По думите му, колкото и десницата да е изплашена от вероятността БСП да спечели изборите и заради това тя отново да връща част от симпатиите си към Бойко Борисов, или поне търси съюз с него, „факт е, че БСП най-подготвена посреща тези протести. Тя излезе с една програма, която беше приета на техния конгрес, в която се излагат позициите за левия завой, който взима партията”, допълни още Гарелов.


На въпрос защо БСП се изпокара за подреждането на листите за предстоящите избори, политологът Евгений Дайнов отговори: „Станишев се осигурява по този начин. Той тук цели няколко мишени. Първо, създава впечатление, че когато казва, че трябва да се направи широко програмно национално отговорно правителство. Оставайки начело на партията си, той ще има възможност да прочисти и преподреди партията”, категоричен бе Дайнов.


Повече по темата гледайте във видеото.