Лекарският съюз и пациентските организации искат оставката на шефа на НЗОК, той отказва

Да, продължаваме да искаме оставката на д-р Пламен Цеков. Исканията, които имаме, са изцяло в правомощията на управителя и надзорния съвет на Здравната каса”, каза в предаването „Здравей, България” д-р Димитър Петков от Български лекарски съюз. По думите му имат и други искания, но тях ще насочат към служебния кабинет.

 

Не виждам причина да си подам оставката”, отговори Пламен Цеков, управител на НЗОК. Той покани лекарския съюз да разгледат детайлно методиката, защото за нея се говори като за божество, което всички критикуват или обичат, пък в същото време не се вижда.

 

По думите на Петков методиката е излязла в първия си вариант през юли месец миналата година. „След седмица казахме на д-р Цеков, че тя е неприемлива за нас и за болниците”, отговори Петков и допълни, че не знае някой, който да харесва тази методика.

 

„В момента пациентът е доста притеснен, защото той го отнася най-много”, каза Иван Димитров, председател на федерация Български пациентски форум. Той допълни, че те също са против лимитите и подкрепят лекарския съюз. „Не може да съществува такова нещо като лимит на живота”, каза той.

 

Не ограничаваме достъпа на пациентите до нито една болница”, отвърна шефът на Здравната каса. По думите му старата методика не им е давала възможност да се разплащат с болниците в реално време, но тази година ще се разплащат месец за месец.

 

Приказките за фалирали болници през януари е смешен плач и не отговаря на истината”, допълни той.

 

Какво още казаха д-р Димитър Петков, д-р Пламен Цеков и Иван Димитров гледайте във видеото.