София и Букурещ подписаха споразумение за създаване на съвместен оператор

Приходите от експлоатацията на „Дунав мост” 2 ще се разпределят между България и Румъния пропорционално, в зависимост от направените инвестиции. Така страната ни ще събира по-голяма част от постъпленията, стана ясно на среща между транспортния министър в оставка Ивайло Московски и държавния секретар на румънското министерство на транспорта Септимиу Бозашу.

Двамата подписаха споразумение за създаване на съвместна търговска структура, която ще бъде оператор на новия пътен и железопътен мост при Видин и Калафат. Размерът на приноса на всяка от страните за реализацията на съоръжението ще бъде определен след приключването на строителните работи и въвеждането му в експлоатация, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Отговорността налагаше да приключим тази важна задача, за да гарантираме пускането в експлоатация на моста през тази година и да защитим българския интерес”, заяви министър Московски, цитиран от БГНЕС. По думите му първото заседание на българо-румънското дружество ще бъде на 12 март, когато се очаква да бъде определена и датата за откриването на обекта.

Въпреки че България трябва да получава по-голям дял, пунктът за събиране на таксите ще бъде разположен на румънска територия. Операторът пък ще бъде учреден като акционерно дружество със седалище в гр. Видин с равни дялове между двете страни. Размерът на плащанията, които ще се налагат само върху пътните превози, предстои да бъде определен.