Той очерта някои от спешните мерки, които трябва да се извършват в здравеопазването

„Подкрепяме протеста на българските лекари, в частност не само в болничната помощ, но и извънболничната помощ". Това заяви в "Здравей, България" бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов.

 

"Още миналата година беше ясно какво ще се случи сега. Защо се случи сега - няма нищо общо с протестите на улиците. Случи се сега, защото технологията на процеса е такава, че в края на февруари се сключват договорите от изпълнителите на медицинска помощ. Едва сега всички видяха, че бюджетите, за които сключват договор, са намалени с 10%. По същия начин са намалени и регулативните стандарти за извънболничната помощ”, допълни той.

 

По думите му парадоксално е, че за първи път се залагат лимити по диагнози. „Куриозът е, че столични акушеро-гинекологични отделения към края на годината нямат нито едно раждане”, допълни още Райнов.

 

Той обясни, че „до 2009-а Касата беше най-редовния платец. Всичко, което се изработеше и отчиташе, се плащаше. В края на нашето управление ние оставихме 1,6 млрд. лв. резерв, който в момента го няма. И това е проблемът – от една страна Касата няма резерв, с който да оперира в тази кризисна ситуация, от друга страна вече има притеснение какво е реалното положение с финансите, т.е. каква е приходната част тази година”, поясни бившия заместник-министър.


По негови изчисления през 2009-а са били оставени 40 млн. лв. дългове към болниците, а сега „те са над 600 млн. лв. Положението в момента е драматично. Той обвини за хаоса в здравеопазването ГЕРБ и премиера в оставка Бойко Борисов.

 

Относно спешните мерки, които трябва да се извършват в здравеопазването, Райнов обясни, че положението е драматично.

 

„Тепърва ще гърмят бомби, заложени в здравеопазването. Още днес трябва да се свика извънредно заседание на парламентарната комисия, което е висш орган в здравеопазването и Надзорния съвет на Касата за взимане на спешни мерки. В това число, спешно да се изнесе истината за финансите на Касата, надзорът на Касата да върне бюджетите и стандартите на нивото на 2012-а, както и да финансира спешно малките общински болници в труднодостъпните региони”, допълни Райнов. В заключение той призова да не се правят последните  назначения в дванадесет без пет.


Целия разговор гледайте във видеото.