Случаят на Пламен е различен - той се превърна в симвосл, смята журналистът

Случаите на самозапалване в Българя са белег за травматичния ефект от няколко поредни управления. Тази травма е от обществен характер, но някои хора са я възприели лично. Много голям въпрос е как трябва да се реагира на това нещо”. С тези думи журналистът Иво Инджев започна коментара си за смъртта на Пламен Горанов. На 20 февруари 36-годишният варненец се самозапали пред сградата на Oбщината в морската столица в рамките не протестите срещу обстановката в страната и управлението на града. Правителството в оставка обяви 6 март за Ден на национален траур във връзка с смъртта на Пламен, който почина на 3 март от тежките си изгаряния.

Случаят на Пламен стана емблематичен, защото той е различен. Пламен не умира от глад като другите двама, които се самозапалиха”, отбеляза Инджев в предаването „На Кафе” по Нова ТВ. По думите на журналиста фрустрацията му не идва от това, че собственият му живот не може да продължава по този начин, а че общественият не може да продължава повече така.

„Самоубийствените актове са плод на безизходица и усещане за отсъствие на рационално решение в живота, каза психологът Ани Владимирова. „Използваме две понятия – фрустрация, или неспособност да решиш един проблем по какъвто и да е начин, и дистрес – когато стресът е толкова дълго, че вече не може да бъде поет и води до промени в личността на човека.”

„Можем само да гадаем какво е имало в главата на този човек, но, искаме или не, той се превърна в един символ”, каза още Иво Инджев.  

Психичното здраве в България е системно подценявано, според психиатъра д-р Ирина Лазарова. „За него се говори на майтап, но в сериозния му смисъл то е подценявано, както като ценности, така и като практика на помагането. Смятам, че определено някои кризи в социалното функциониране и цялата ценностна криза, в която живеем, неминуемо се отразява на психичното здраве. Получават се такива кризисни реакции, израз на това, че част от общността е доведена до крайност, в която има безизходица, която ражда деструкция”.

Според експерта Пламен е представител на поколението на прехода, при което кризата на ценностите е особено болезнена, защото ранното им детство е минало в едно формиране в социалистическите ценности, които добри или лоши ги е имало. „В момента живеем в крах на ценностите и човек е в една безпътица в духовен, социален психичен план и това може да произведе точно такива деструктивни реакции, които да имат смисъл на протест към кризата на ценностите. Затова смятам, че днешният ден на траур би трябвало по някакъв начин да се преживее като оплакването на краха на ценностите.”

Целия разговор гледайте във видеото.