Те искат правителството приеме Закона за предучилищното и училищното образование

На 8-ми март, вместо да празнуват, много български майки решават да протестират.

 

Майките ще спрат да протестират, само ако правителството приеме Закона за предучилищното и училищното образование. Ако това не се случи, палатката им, която е разпъната в градинката до Народното събрание, ще остане пред парламента.

 

Майките са подкрепени и от ромски организации, които също са засегнати от тези промени в закона.

 

„От изключителна важност е този Закон да се приеме в оставащите дни на парламента, защото той касае цялата нация. Законът за образованието, който действа в момента, е от времето на социализма, където не фигурират децата със специални потребности”, каза пред „Здравей, България” една от майките.

 

Новият Закон има много плюсове и майките се надяват народните представители да се обединят около каузата, че образованието е приоритет и децата са бъдещето на нацията, и в оставащите няколко дни законът да бъде приет.

 

Майките са получили подкрепа от ГЕРБ и „Синята коалиция” и се надяват депутатите да работят извънредно и да приемат новия закон.

 

Оказва се, че ако гласуването на образователния закон не се случи сега, той ще бъде отложен с четири години, а това ще остави много деца със специфично нужди ще останат без образование.

 

Целия репортаж с исканията на родителите гледайте във видеото.