Днешните демонстрации преминават при по-слабо участие

Пореден ден на протести в страната. И тази неделя хиляди излязоха по улиците в много градове. Днес обаче участниците в тях са по-малко, отколкото при предишните масови демонстрации. По традиция най-многобройно е шествието във Варна, където се стигна до блокада на жп гарата. Подобна акция имаше и на Централна гара в столицата.

 

За първи път от няколко седмици протестиращите в София не блокираха кръстовището на Орлов мост. Те се събраха на езерото "Ариана" и от там те се отправиха към Народното събрание, президентството, а след това стигнаха до Централна гара, без да създават затруднения за движението. Блокада обаче имаше на Лъвов мост.


Хората от палатковия лагер край парламента, който в последните дни беше наречен „Градът на промяната”, се събраха на Орлов мост точно в 11:00 часа. Те бяха един от лъчовете, които тръгнаха в столицата в неделния ден.

Новото им искане е президентът да освободи съветника си по националната сигурност Стоимен Стоименов, защото по тяхна информация той е предложил изборите да се проведат при обявяване на военно положение.

 

„Да бъде освободен незабавно съветника по национална сигурност ген. майор Стоимен Стоименов, тъй като изтече информация, че на Консултативния съвет по национална сигурност е било обсъждано въвеждането на извънредно положение по време на изборите. Смятаме, че този човек не е подходящ за тази длъжност, тъй като е бил началник отдел „Военен” на ЦК на БКП до 1990 година, а след това ВКР, лично назначен от Андрей Луканов”, заяви Янаки Ганчев, движение „Орлов мост – за промяна”.

 

Протестиращите поискаха от президента и отчет какво се случва със служебния кабинет, защото били чули, че процесът по съставянето му върви към финал.

Част от протестиращите пред „Града на промяната” се обявиха в подкрепа на майки и родителски организации, които настояват парламентът в сегашния си състав да приеме новия закон за образованието, в чието списване са участвали над 70 неправителствени организации. Затова те настояват Народното събрание да одобри закона, за да могат промените да влязат в сила.

Изключително слабо беше присъствието на протестиращите пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 

По-късно различните лъчове се събраха пред президентството и решиха да подкрепят вчерашния протест срещу приватизацията на БДЖ. Затова участниците в обединеното шествие се отправиха към Централна гара. Протестиращите слязоха на релсите и спряха движението за кратко. Решиха блокадата да не продължава за дълго, за да не затрудняват допълнително и без това трудната работа на машинистите и железничарите. Участниците настояха да се спре приватизацията на държавните железници.

 

Протестиращите заявиха, че почти никое от техните искания не е изпълнено до момента. Едно от тях е твърдото настояване да бъдат развалени договорите с „Топлофикация”, както и да бъдат прекратени всички наказателни преследвания срещу хората, които не са си платили сметките към дружеството.

 

Подробности гледайте във видеото.