Част от тях рисуват, сгъват оригами или бродират

Има живот и след рака! В това вярват жени, които са преживели коварното заболяване чрез лична арт-терапия. Част от тях рисуват, сгъват оригами или бродират и така се спасяват вече между 16 и 18 години след страшната диагноза.

 

Две операции и 20 години делят Николина Цветкова от страшната диагноза. Сега тя живее пълноценно чрез хобито си да сгъва оригами.

 

„То ми беше нещо като съпътстващо лечение, защото заедно с химиотерапията, поддържащата, лъчетерапията, всичко, което е минало през мен, аз съм оцеляла благодарение на изкуство”, сподели Николина Цветкова.

 

Рисуваните кратуни и камъчета пък изцеляват Милка Любенова. „След като се разболях, ежедневно си измислям нещо да рисувам. Най-важната рецепта за това е човек да се успокоява. Спокойствие и да гледаш напред и да не мислиш за това, което е в теб”, казва Любенова.

 

Иванка Маджарска бродира вече 17 години. Започнала още след първата операция. За да вижда и да шие, има нужда от специално приспособление, което изобретили и изработили двамата със съпруга й. 

 

Няма формула, която би избавила хората от излишната болка и би им дала живот. Нужни са най-обикновени човешки сетива, смятат тези смели и силни жени, между които е и бившият учител по математика Николина Цветкова. Сега тя буквално живее с нещо съвсем различно.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.