В служебното правителство влизат и двама професори, разкри акад. Воденичаров

Посланикът ни в Париж Марин Райков все по-усилено се спряга за министърпредседателския пост в служебния кабинет, който президентът Росен Плевнелиев ще представи този следобед. След като първоначално се смяташе, че Райков ще оглави Министерството на външните работи, изглежда в крайна сметка ще приеме премиерското кресло – нещо, което самият той не отрече.

 

Миналата вечер дипломатът се прибра от Париж. Според негови колеги – причината е предстоящото му назначение за външен министър. Политически източници обаче твърдят, че президентът го е предвидил за министър-председател.

 

През 1998 г. Марин Райков е назначен за зам.-министър на външните работи в правителството на ОДС и отговаря за българската политика на Балканския полуостров. Става посланик във Франция през 2001 г., а през 2009 г. отново е заместник на българския първи дипломат, този път в кабинета на ГЕРБ. Остава на този пост до началото на новия му мандат във френската столица през 2010 г.

 

Марин Райков е роден през 1960 г. във Вашингтон, син е на дипломата Райко Николов. Завършил е „Международни отношения” във ВИИ „Карл Маркс” (днес – Университет за национално и световно стопанство).

 

Часове преди да стане ясен съставът на кабинета, който ще поеме изпълнителната власт в страната до предсрочните избори и съставянето на следващо правителство, кандидатурата на Райков получи позитивни реакции от всички сектори на политическия спектър.

 

В състава на служебното правителство ще влязат двама професори, потвърди днес председателят на БАН и образователен министър в оставка акад. Стефан Воденичаров. Стана ясно още, че Министерството на вътрешните работи ще бъде оглавено за първи път от жена. Според публикации в пресата това ще е Петя Първанова, в момента шеф на дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество” в МВР.

 

За вицепремиер и министър на труда и социалната политика се сочи Деяна Костадинова – в момента секретар на президента по социални политики, младежта и спорта. Вероятно е Екатерина Захариева да поеме регионалното министерство. Тя беше зам.-министър от екипа на Плевнелиев, а след това стана главен секретар на президента. Транспортното министерство вероятно ще оглави Кристиян Кръстев, досегашен заместник-министър.

 

Контролът на държавните финанси се очаква да премине в ръцете на Калин Христов, подуправител на БНБ. За ръководител на Министерството на образованието се спряга името на Милена Дамянова.

 

Здравното министерство вероятно ще поеме проф. полковник Николай Петров, който завежда реанимацията във ВМА и е републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

 

„Само добри думи за него”, така здравният министър в оставка Десислава Атанасова коментира кандидатурата на Николай Петров.

 

В 16 часа Нова ТВ ще излъчи пряко от президентството обявяването на служебния кабинет от държавния глава Росен Плевнелиев.