Проверката на тези данни ще е тест за служебния шеф на МВР, заяви лидерът на левицата

Лидерът на социалистите Сергей Станишев обяви, че в МВР са изготвени досиета на лидерите на гражданските протести.

 

По думите на председателя на БСП телефоните на Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янко Петров, Янаки Ганчев се били подслушвани, следи се и тяхната имейл кореспонденция.

 

Според Станишев някои от водачите на недоволството са поставени под външно наблюдение, събирала се информация за тяхното минало с цел да бъдат дискредитирани.

 

Лидерът на БСП и ПЕС очаква досиетата да бъдат използвани за оказване на натиск върху лидерите на протестите. Станишев определи като скандално и недопустимо отношението към организаторите на демонстрациите.

 

По думите на Станишев проверката на информацията за подслушването на лидерите на протестите ще бъде първият тест за министъра на вътрешните работи от служебното правителство, предаде БГНЕС. „Виждаме опит за полицейщина с подходи от времето на Държавна сигурност. Това напомня за похватите на един диктаторски режим”, заяви бившият премиер.

 

„Информация, че сме подслушвани, че от няколко седмици сме поставени на външно наблюдение, дойде при нас преди две седмици”, потвърди пред БГНЕС Ангел Славчев. „Ние алармирахме за това. Имаше заплахи в интернет срещу нас, но това по никакъв начин не ни отказва да продължим да се занимаваме с това, което смятаме, че трябва. Така че продължаваме напред с пълна сила”, обеща Славчев, който е един от лидерите на протестите.  

 

Славчев добави, че протестиращите подемат гражданска инициатива за обществен контрол. Те обаче не са обсъждали възможността за подобен контрол в силовите структури. „По-скоро обсъждаме да се създадат обществени съвети за упражняване на граждански контрол и процедура за прозрачност при вземане на решенията в работата на самите отраслови министерства. Това включва и органите на вътрешните работи, също държавните регулаторни органи – да има прозрачност как се вземат решенията.”

 

„Защото проблемите и с Топлофикация, и с ЕРП-тата, и с „Мариците”… са от липсата на контрол. И щом държавата не може да осигури този контрол, то гражданите трябва да имат публичност, чрез която да го осигуряват. И като има нещо нередно, те да могат да реагират и да се възпротивят на това нещо”, каза още Ангел Славчев.

 

По думите му в МВР положението е много критично. „Солидарни сме с полицаите, които излизат на протест на 16 март. Ще ги подкрепим”, добави Славчев.