След последното заседание депутатите ще си направят обща снимка и ще пият вино

Започна заключителното заседание на 41-то Народно събрание. Според предварителния сценарии то ще започне с изчитане на президентските укази от страната на Цецка Цачева, с които се разпуска 41-вия парламент и се насрочват избори за ново Народно събрание.

 

След това Цецка Цачева ще даде думата на шефовете на парламентарните групи за изявления, които трябва да протекат в рамките на 10 минути. 

 

Веднага след това последната дума ще има самата тя. След последните й думи Цачева ще покани народните представители за обща снимка на стълбите на Народното събрание, което е традиционен ритуал, а веднага след това ще покани депутатите на чаша вино.

 

След това на депутатите ще им предстои административна работа. Те ще трябва да освободят кабинетите си в бившия Партиен дом и да сдадат служебните си компютри

 

Депутатите, които не са от София, ще могат да останат да живеят във ведомствените жилища на парламента до следващите избори, тъй като могат да се окажат избрани в 42-рия парламент. 

 

Това, което може да се каже още за този парламент е, че той беше ръководен от жена, а също така беше премахната и порочната практика за гласуване с чужди карти. Според много наблюдатели 41-вия парламент ще остане в историята с омаловажаване на парламентарния дебат и с множество депутати, които запазиха пълно мълчание и анонимност за четири години. Оказа се, че има и такива, които нито веднъж не са внесли законопроект в рамките на целия мандат.

 

Атмосфера от заплата може да видите във видеото.

 

Акценти от изказванията на представителните на парламентарните групи очаквайте в емисията новини в 13 часа.