В изказването си тя каза, че много болка ги е съпровождала през годините и това е отприщило гнева на хората

Цецка Цачева закри 41-вото Народно събрание в 9:57 часа. „Отиват си депутатите, парламентаризмът остава”, каза председателят на парламента в заключителното заседание на 41-вото Народно събрание. 

 

„41-вото Народно събрание даде сериозен принос в демократичната парламентарна публичност. За първи път се направи публичен регистър за гласуванията на народните представители, както и публичен регистър на сътрудниците на депутатите”, посочи Цачева. 

 

Нужни са нови правила за парламентарния контрол. 41-вото Народно събрание продължи активната международна дейност на останалите народни събрания. 489 пленарни заседания неизменно бяха пред погледа на обществото”, каза тя. 

 

„Днес този парламент си отива предсрочно. Времето му да се разпусне настъпи, чувстваме го всички в тази зала, всички в България. В изявленията на групите се чуха обвинения към мнозинството. Аз нямам право на оценка и политическо пристрастие днес, но съм убедена, че отговорът е комплексен. Народът е този, който се намеси, когато трябва да се коригира посоката, която е избрана. Днес сме стреснати от народния вик. Много болка ни съпровождаше през всичките години на прехода и то отприщи гнева на хората. Не ни отмина ориста да изживеем този гняв. Викът на народа, който разтърси България, ще има смисъл и полза, само когато се канализира в свободен и демократичен вот”, каза още Цачева в изявлението си. 

 

„Когато този парламент си отива, добавя опит, какъвто и да е той. Благодаря на всички за свършената работа, благодаря на администрацията”, завърши Цачева.

 

Депутатите се снимаха за последно в 41-то НС. От колективната снимка отсъстваха депутатите на БСП, които решиха да не участват в нея. 

 

След участието си в общата снимка пред парламента, депутатите на ДПС решиха да си направят фотос за спомен и от залата на парламента.

 

Как премина последното заседание на 41-то Народно събрание гледайте във видеото.