Правителството поставя в зависимост всички лекари и лечебни заведения, каза още д-р Стойчо Кацаров

"Националната здравноосигурителна каса се държи досущ като "Топлофикация". Това заяви в "Здравей, България" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. 

 

„В енергетиката цената на монопола е високата сметка. В здравеопазването цената на монопола се измерва с починали болни, които са могли да бъдат излекувани. Или инвалидизирани болни, чиято инвалидизация е могла да бъде предотвратена", допълни той.

 

Според д-р Стойчо Кацаров, контролирайки монопола, правителството поставя в зависимост всички лекари и лечебни заведения, защото то определя на кой колко пари  ще даде.

 

„От неговата добра воля зависи дали една болница, или определени лекари ще могат да успеят в своята работа, да се развият или не. Те са в тежка зависимост от тази Здравноосигурителна каса”, категоричен е Кацаров. 

 

На въпрос дали продължават протестите на лекарите и дали все още се иска оставката на шефа на Здравната каса, д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на Български лекарски съюз, отговори: „Безсмислено е да искаме повече оставката на д-р Пламен Цеков, тъй като сега няма кой да я приеме тази оставка. Няма Народно събрание. Нашата идея е друга. По-добре това временно правителство да помисли за Надзорния съвет на Касата”, категоричен бе той. 


Целия разговор гледайте във видеото.