Щурмът наближава…

„36 маймуни” се подготвят да превземат Музея за съвременно изкуство (САМСИ) с две пърформанс-четения на нова немска драматургия в несценични пространства, с което ще очертаят границите на "Протекст 6: Ново начало".


Не си мислете обаче, че маймуните са онези симпатични космати бозайници, от които според Дарвин сме произлезли ние хората. Тези маймуни, за които става въпрос са по-специални, тъй като имат важна кауза – подкрепа и развитие на съвременното алтернативно изкуство и култура. От шест години организация „36 маймуни” популяризира и новата европейска драматургия чрез платформата „ПроТекст”.


За остатъчния вкус на задоволство, веднъж преживели свободата на театъра с тях, ви бяхме писали още през ноември. Сега вместо да чакат отново есента, маймуните залагат на пролетта с „Ново начало”.


На 15,16 и 17 март екипът на младия режисьор Петко Стоянов ще представи своя прочит на „Улица към плажа” от Улрике Фрайзинг.


Загатнали са и малко от това, което можем да очакваме:


“... След известно време възрастният мъж излиза от водата. Уморен сяда на пясъка. В един момент става и тръгва по плажа. Изглежда като най-самотния човек на света. Не. Той е най-самотният човек на света.”


На 22, 23 и 24 март вторият екип начело с Гергана Димитрова поставят „Наречен Господин” от Филип Льоле.


„Млад мъж, наречен Господин, изкарва прехраната си, разхождайки се с една лàма из парка. Държи я в мазето и я храни с мляко и слама. Това е неговият начин "да хване капитализма за топките" и да бъде независим от системата. Един ден се събужда на пейката и разбира, че Грийнпийс са му взели лàмата.”


Билети могат да бъдат закупени от Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство /САМСИ/ межу 14 - 17 март, между 21 - 24 март от 10 до 18 ч., както и преди представленията.


В рамките на шестия „ПроТекст” ще бъде представена официално и книгата „Десет нови немски пиеси”.


И не забравяйте – щурмът започва на 15 март!


Интервюта с Петко Стоянов и Гергана Димитрова очаквайте в най-скоро време на NovaNews.bg

 

Автор: Миалена Халваджийска