Близо 21% от младите хора не работят

Нараства броят на безработните у нас. Това става ясно от официални данни на Националния статистически институт за работната сила през 2012 година.

 

Тогава без препитание са били 410 000 граждани. Повечето от тях са мъже – 241 000. Безработните жени са станали 169 000. 

 

Увеличаването на незаетите спрямо 2011 година е с 34 000 души, сочи статистиката. С почти толкова съответно е намалял и броят на работещите – те вече са 2,9 милиона.

 

Така официалната безработица за 2012 година у нас е 12,3%. 

 

Значително по-висока тя е при младежите, която обхваща възрастовата група между 15 и 29 години. Близо 21% от тях не работят

 

Над половината от безработните не могат да си намерят препитание повече от 1 година

 

Стилиян е на 19 години, безработен и без нито един ден трудов стаж. Иска да си намери работа, без значение каква, само да може да изкара за прехраната си.

 

„Каквато и работа да е, само и само да се изкарват пари, за да има с какво да се преживява. Мога да режа дърва, да лепя, да бъда майстор, охрана. Каквото намеря, това ще работя. Не  мисля за осигуровки, а само за парите, с които да преживявам. Тук това си е беден край, няма работа. Ако не работиш нещо за 10-15 лева на ден няма как да се преживява”, сподели Стилиян Валериев.

 

Младежът не се е регистрирал в Бюрото по труда, защото не вярва, че ще могат да му намерят работа.

 

Йорданка е с основно образование и била почти година без работа. От Бюрото по труда й намерили място като помощник в шивашка фирма. Въпреки че заплащането е минимално и само за три месеца, тя се съгласява, защото има  две деца. 

 

„В момента много хора се оплакват, че не могат да си намерят работя. Просто няма работа”, коментира Йорданка Минчева.

 

Над две трети от регистрираните младежи в Бюрото по труда са трайно безработни. И много от тях търсят спасение другаде.