Според студентите проблемът не е във високите цени на тока, а в ниските заплати

Само стабилна икономически и просперираща България може да се справи с проблемите, породени от бедността или скъпия ток, например. Това смятат студенти по икономика от Университета за национално и световно стопанство. 

 

Репортерът на Нова Данаил Глишев разговаря с младите специалисти за причините за масовите протести у нас, за монополите и инвестициите, както и за ролята на държавата в тази ситуация.

 

Бунтът срещу монополите и политическата нестабилност имат дълбоко залегнала основа в общото икономическо развитие на страната, според студентите по икономика. Те могат и правят сравнение с по-развитите европейски страни. 

 

„Според мен икономически причини дадоха тласък на недоволството от управлението и от политическата ситуация”, каза Яна Донкова, студент ІІ курс. 

 

„Недоволството беше свързано със социалните промени. Истината е следната - поне според мен проблемът не е във високите цени на тока, а в ниските заплати. А те са ниски, защото няма бизнес”, коментира Антоан Шотаров, студент ІІІ курс.

 

Нормално за студенти по икономика, всички проблеми са свързани със стопанската ситуация у нас и бедността

 

„Това е въпросът, който всички се питат, какво става с нашата икономика. Как да се процедира, къде да е намесата на държавата и адекватна ли е тя. И може би трябва да има по-отговорна и по-сериозна намеса от страна на държавата”, смята Алекс Петков, студент ІІІ курс. 

 

Всичко в крайна сметка опира до икономиката, до парите, до финансите”, заяви Ивона Павлова, студент ІІІ курс. 

 

Но призивите за наинализация на Електроразпределителните дружества, ще доведат до липса на доверие към страната ни за бизнес у инвеститорите. Това, което трябва да се подчертае е, че за  протестите е отговорна бедността, според младите икономисти.

 

Младите специалисти мислят за неща като инвеститорите, финансовите потоци, доверието и имиджа на страната ни на международните пазари, кредитоспособността. Едно става ясно, икономиката ни има нужда от бързи и ,да не забравяме, успешни мерки. Само силна икономика може да победи и бедността, и социалните проблеми, и дупките в образованието и здравеопазването, уверяват студентите.