Служителите на реда отбелязаха с торта първото си събрание на открито

Около 100 служители на МВР проведоха на 16 март първото си събрание на открито. То се състоя в парка Заимов – мястото, откъдето преди четири години тръгна най-масовият протест на полицаи. Този път обаче пазителите на реда се събраха не да протестират, а да заявят очакванията си от служебния министър и следващия кабинет.


Не с цигари и студена вода, а с торта  започна срещата на служителите на Министерството на вътрешните работи.


По традиция срещата започна с минута мълчание в памет на загиналите служители на МВР. Този път обаче полицаите се събраха не на протест, за да обявят „жест на добра воля към служебния кабинет и към новия служебен министър г-жа Първанова”, обявявайки временно прекратяване на протестните действия.


От новия вътрешен министър полицаите очакват основно възстановяване на социалния диалог в МВР, както и провеждането на честни и демократични избори. Позицията им беше подкрепена от лекарския съюз:


По традиция зад пазителите на реда застанаха и от синдиката на служителите на затворите.


Протестната готовност на служителите на МВР остава, както и очакванията към следващото правителство за нов закон за МВР – основно що се отнася до заплащането на нощния труд, както и възможността профсъюзите в МВР да се присъединяват към национално представени синдикални организации.