През последните два месеца сметките на хотелиери от Велинград и Хисаря са завишени с 80%

Хотелиерският бранш у нас настоява служебното правителство да направи спешна ревизия как се начисляват сметките за ток на бизнеса. Хотелиерите готвят  колективен иск срещу трите енергоразпределителни дружества заради двойно по-високите сметки за ток. Те настояват за независима проверка на редовността на електромерите, премахване на авансовото плащане и въвеждането на устройства за измерване на напрежението в мрежата. 

 

Над 80 хотела във Велинград и Хисаря са се включили в колективния иск. През последните два месеца сметките им за ток са били завишени между 50 и 80% в сравнение с предходния период.


„Това е някаква шашма на EVN или на енергоносителите просто. Нямам логично обяснение, при положение, че всичко функционира по един и същи начин с месеци назад в един момент ми идват двойни сметки, нямам логично обяснение”, обяснява Ганчо Тромчев- собственик на търговски обекти. 


През януари хотелът на Роза Гайтанска е похарчил ток за 2 хиляди лева. Следващият месец, когато клиентите в хотела са били наполовина по-малко, сметака е близо 3700 лева. EVN отказва разсрочено плащане.


Според хотелиерите зимата е била по-мека от предишната. Нямали увеличение на консумацията на електроенергия, тъй като след празниците хотелите били почти празни, а и повечето ползват локално парно на дърва и въглища.


За да оцелеят, повечето хотели съкращават част от персонала. Някои от служителите са принудени да останат на половин щат, за да си запазят работното място. И тъй като основното съмнение на хотелиерите е в некачествения ток – под 220 волта, те настояват за въвеждане на устройства, с които да е възможно измерването на напрежението в мрежата по всяко време.


Очаква се към колективната жалба от Велинград и Хисаря да се присъединят всички хотелиери в страната. Копие от нея ще бъде изпратено на служебния премиер Марин Райков и до омбудсмана на Републиката


Повече по темата гледайте във видеото. 


Репортер: Благой Бекриев