Процесът е по иск, заведен от Павел Цветанков - внук на един от откривателите му

Върховният административен съд заседава по делото за собствеността на Панагюрското златно съкровище. Процесът е по иск, заведен от Павел Цветанков - внук на един от откривателите на съкровището. В момента златото се води изключителна държавна собственост.

 

Чия собственост е съкровището се превръща в истинска сага, след като един от внуците на братята-откриватели е твърдо решен да стигне до края. Най-големият коз на Цветанков е отговорът на Вежди Рашидов от март 2010 г. Министърът го уведомява писмено, че "информация относно статута, собствеността и начина на придобиване на Панагюрското съкровище от държавата е неизвестна и че не разполага с исканите от Цветанов документи".

 

След този отговор наследниците започват съдебната битка.

 

"Още преди две години Вие събрахте смелост да покажете на обществото какво се случва с най-голямото българско съкровище. Изключително съм озадачен от бездействието на съда и прокуратурата!", коментира Павел Цветанков.  

 

Сега Министерството на културата трябва да защити статута на съкровището. До месец Върховният административен съд трябва да излезе с решение. Битката обаче не свършва с това дело. Цветанков е сезирал и ДАНС, защото смята, че предметите от съкровището са фалшификат.

 

"При организирана проверка от страна на инспектората на Министерство на културата, Божидар Димитров Стоянов, директор на Национален исторически музей-София, не е предоставил достъп до витрината на съкровището, съответно не е извършена проверка!", посочва Павел Цветанков. Така не може да се докаже има ли маркировка и разминаване в теглото.

 

Това не е единственият скандал около съкровището. В Темата на Нова единствени ви показахме как в ръцете на президента и премиера в поднос се оказват непроверени, дори незаконно изработени девет съда на Панагюрското съкровище. Така Президентът Първанов, както и премиерът Борисов подариха на бразилския президент Дилма Русеф незаконно изработени предмети от съкровището.

 

Тогава премиерът заяви, че „такива глупости” не му се слушат и насочи медиите към държавния протокол. Културният министър Рашидов пък обеща да бъдат извършени проверки, а виновниците - наказани. Година по-късно резултат от инспекцията няма.