Между 15-21 април "Антистатик" VI ще раздвижва и събужда и то не само тялото, но също така мислите и духа...

Независимо от студения фронт и прехвърчащите през последните дни снежинки, пролетта неизбежно наближава, а с нея и шестото издание на фестивала, който раздвижва и събужда и то не само тялото, но също така мислите и духа„Антистатик”.


Организаторите Вили Прагер, Ива Свещарова и Стефан Щерев обещават, че между 15-21 април ще срещнат родната публика с утвърдени имена от международната сцена на съвременния танц и пърформанс, които преосмислят изкуството и посочват бъдещите тенденции.


Водени от мотото „Профилът е важен”, организаторите залагат на категорични артистични позиции и ярки авторски представления на изпълнители и хореографи от 3 континента - Европа, Азия и Северна Америка. 


Началото на фестивала ще очертае германският композитор и музикант Зимон Румел с артистичната си акция „Фрагменти танцов под”. Между 13 и 15 април, вдъхновен от градските пространства, той ще привлича вниманието, като рисува танцувално на шест места из центъра на София. Специална изложба в Червената къща между 16-21 април ще покаже „запечатаните” следи от неговото изкуство.


Официалното откриване на „Антистатик” VI ще постави утвърдилата се с новаторското си присъствие в европейския танц - Естер Саламон.  На 15 април от 19 ч. в Театралната зала на СУ тя ще представи „Танц за нищото”. Вдъхновена от музикалната композиция „Лекция върху нищото” на легендарния композитор Джон Кейдж, Саламон я изпълнява и същевременно танцува, като ни кара да се питаме възможно ли е да „изпразним” главата и тялото си до точка на абсолютна свобода. 


Какво свързва един скулптор, една танцьорка и една жива мускусна патица – ще стане ясно в medea на Мирослав Йорданов - на 16 април от 20 ч. в Червената къща.


Традиционни корейски танц и ритуал, преплетени с личните разбирания на южнокорейката Джи Е Лим са основата на „Суров материал”. Тръгвайки от ритуала прощъпулник и взаимодействието между традиция и съвременност, Джи Е Лим изследва нови начини на използване на тялото като източник на идеи. Всичко това на 17 април, от 19 ч. в Театрална зала на СУ.


18 април „новото тайно откритие от България” според немското списание „Tanz” – Вили Прагер, ще подкани публиката да наблюдава и съпреживее актуалната напоследък тема за революциите и тяхното превръщане в спектакъл на ентусиазма и разочарованието. Революцията като театрално събитие в „Денят на победата” може да се види на 18 април от 19 ч. на сцената на Театрална работилница „Сфумато”. 


На 19 и 20 април танцът и музиката ще бъдат силно преплетени в едно цяло. 


В „Дует” артистите Серджу Матис и Влайку Голчеа  ще представят до каква степен музиката може да добие контрол над тялото, да манипулира емоциите или определя атмосферата. Какво ще се случи в пространството на микрофони, колони, инструменти и гласове, и как ще си взаимодействат музика и танц – отговорът е на 19 април, 20 ч. в Червената къща.


На 20 април след 21.30 ч. Червената къща ще се превърне в атрактивен клуб за една вечер. Как водещо име в съвременния танц и визуален артист създават jazzy-oriental-electro-clash музика и какво може да се очаква тях при положение, че са свирили на места като бръснарница, старчески дом, библиотека или тоалетна на ресторант… Отговорите на Karpov not Kasparov предстоят.


На 21 април, едно от най-новите имена на международната сцена - Дани Браун, ще представи „най-горещото солово пърформанс-шоу на международната сцена днес”. Тя ще покани на сцената не кой да е, а дявола, за да поиграе с различните ни представи за него и границите на позволеното.  „Как си представяте дявола?” – на 21 април, 19 ч., Театрална работилница „Сфумато”. 
    
„Антистатик” е в Червената къща, Театралната зала на Софийски университет, Театрална работилница „Сфумато” и … на улицата. А подробностите предстоят.

Автор: Миалена Халваджийска