Вътрешният министър Петя Първанова няма да прави промени в ръководството на МВР

Специални разузнавателни средства по изборите ще се ползват само по нареждане на наблюдаващи прокурори. Това обяви главният прокурор, който подписа съвместна заповед с вътрешния министър и председателя на ДАНС.

 

Целта на днешната среща е гарантирането на законосъобразността на парламентарния вот. А тя ще се гарантира от междуведомствено звено. От страна на прокуратурата негов координатор ще е Ася Петрова, в качеството й на заместник-главен прокурор. В методическите указания се ограничават хипотезите за използването на специални разузнавателни средства.

 

„В методическите указания се въвежда задължение СРС-та да бъдат използвани само по досъдебни производства, т.е. само по искания на наблюдаващите прокурори”, заяви Цацаров.

 

Подслушвания няма да могат да нареждат нито началници от ДАНС, нито от МВР.

 

„Смятам, че тази заповед създава много добра координация между трите ведомства и напълно ще гарантира законосъобразността за провеждане на изборите”, каза от своя страна Константин Казаков, председател на ДАНС.

 

Нашите действия ще бъдат изцяло под ръководството и контрола на органите на прокуратурата, за да може да избегнем всякакви опити за инсинуации на един бъдещ етап”, добави главният секретар на МВР Калин Георгиев.  

 

На този етап вътрешният министър Петя Първанова коментира, че нищо не налага промяна в заявката й от миналата седмица, че няма да прави кадрови промени в професионалното ръководство на МВР - уточнението беше по адрес на началника на дирекцията за борба с организираната престъпност Станимир Флоров. А главният секретар  допълни, че Флоров не е политически пристрастен.

 

„Не предвиждам промени в Министерството на вътрешните работи”, заяви Първанова.

 

„Неслучайно в МВР има разделение между професионалното и политическото ръководство - всички служители по закон за деполитизирани”, добави Георгиев.

 

А за бърза реакция на сигналите за изборни нарушения от прокурорите ще се очаква да се произнасят в рамките на 24 часа.