Лидерът на ДПС призова Бойко Борисов да се извини за клеветата, че е поръчан атентат срещу него

"Възможно е Ахмед Доган да се кандидатира за депутат или да не се кандидатира. За него има много номинации от различни наши организации. Грешат обаче тези, които си мислят, че той дърпа конците на ДПС. Това е тежка заблуда, опит да се принизи желанието му да се оттегли", това каза в предаването „Здравей, България” лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Той препоръча на бившия премиер Бойко Борисов, ако намери сили в себе си, да поднесе извинения на Ахмед Доган за клеветата, че бившият лидер на ДПС е поръчал атентат срещу него. „Един български държавник трябва да има силата да излиза от властта с достойнство”, добави той.

 

„Заканата на Михаил Константинов, че ще направи всичко, за да не позволи на Тройната коалиция да се върне на власт, е в едно интервю във вестник. Не отричам правото му да има политически пристрастия. Големият проблем е, че интервюто не е с обикновения избирател Михаил Константинов, а с председателя на Управителния съвет на "Информационно обслужване”, каза още Лютви Местан.

 

"Ние не се нуждаем от гласа на този професор. Дори е добре, че той ще гласува против нас, но да не го прави от позицията на председателя на Управителния съвет на "Информационно обслужване”, добави Местан.

 

По думите му „Информационно обслужване” не е най-големия проблем, свързан с честността на вота. „Добре е там да има сравнително безпристрастни лица. Но би трябвало да сме сигурни, че отчитат коректно изборните резултати, а броенето на гласовете се извършва в секционната комисия”, каза още лидерът на ДПС. 

 

Според него големият проблем с честността на вота е в това дали изпълнителната власт ще изпълни всички свой задължения по Закона. „Много е важно кои ще бъдат преките участници в провеждането на изборния процес”, добави той. От ДПС изразиха силни съмнения относно областните управители и те не са съгласни с тезата на служебния премиер Марин Райков, че не е целесъобразно те да бъдат освободени. „Според нас служебният кабинет включва и политическите кабинети на съответните министерства, и политическите съветници и областните управители”, каза Местан.

 

Политикът добави, че той няма претенции за чистка в администрацията, но е доволен от думите на Райков, че ще се вземат мерки да не се наблюдава грозната картина от последните избори - служители от държавната администрация да действат като партийни пропагандатори на ГЕРБ. „Хората от държавната администрация също имат право на политически пристрастия, но нямат право на пропагандна дейност в полза на една или друга партия, особено когато са на работа", заяви председателят на ДПС.

 

Цялото интервю с Лютви Местан гледайте във видеото.