Сидеров и съпартийците му искат да участват в първото заседание на кабинета “Райков”

Група членове на партия „Атака” се опитаха да влязат в Министерски съвет, за да присъстват на първото заседание на служебния кабинет. Предвождаше ги лидерът на националистите Волен Сидеров.

 

Опитите им обаче се оказаха неуспешни, защото охраната не ги допусна. Сидеров поиска писмен отговор от администрацията на Министерския съвет – националистите настояват за обяснение защо на него и още девет бивши народни представители от парламентарната група на партията се отказва достъп до заседанието на правителството на Марин Райков.

 

Желанието на представителите на „Атака” да присъстват било продиктувано от създаденото обществено напрежение в страната и необходимостта от прозрачност в управлението на държавата в периода до съставянето на законно избрано правителство, предаде БГНЕС.

 

Преди дни от партията заявиха, че кабинетът на Райков е незаконно назначен. Според Волен Сидеров причината е в структурните промени в Министерски съвет, въведени с президентския указ за назначаването му, а именно разкриването на нов министерски пост – този на министъра на електронното правителство Роман Василев.

 

В „Атака” смятат, че президентът е нарушил конституцията и призоваха омбудсмана на републиката да сезира Конституционния съд по въпроса. В предаването „Здравей,България” тази сутрин обаче Константин Пенчев заяви, че няма подобни правомощия. Законът предвижда възможността той да сезира КС само в случай, че даден закон нарушава човешки права. Освен това Пенчев припомни решение на конституционните съдии от началото на прехода, което дава яснота по въпроса и то в обратна посока, на тази в която е насочено възражението на Сидеров и съпартийците му.