Той е малко под допустимия за края на годината праг и ще бъде попълнен с пари от европрограми

Премиерът Марин Райков увери, че няма причина да се спекулира със състоянието на фискалния резерв. В момента той е малко под допустимия за края на годината праг и ще бъде попълнен с пари, които се очаква да ни бъдат възстановени от европейски програми

 

Няма и опасения, че бюджетът няма да бъде изпълнен така, както е планиран от кабинета "Борисов". Премиерът и финансовият министър Калин Христов още веднъж напомниха, че напълно ще се ръководят от зададената финансова рамка.

 

Точно 4 милиарда лева е фискалния ни резерв към 18-ти март. Тоест - с половин милион под допустимия за края на годината праг. 

 

Липсата ще бъде попълнена до 20-ти април, до когато трябва да получим над милиард и 200 милиона лева от европейския съюз. Или ще ни бъдат възстановени 400 милиона по оперативни програми и 850 милиона от земеделските плащания. 

 

Страната ни няма да се ангажира и с нови заеми, с които да се покрият социалните плащания. 

 

„Няма да взимаме нито един, нито сто милиарда заеми. Това са едни импровизации в публичното пространство, които нямат дори косвено основание, не е в начина на мислене на това правителство да взима заеми за покриване на социални нужди”, коментира Марин Райков.

 

Премиерът припомни, че по закон кабинетът му няма право да взима подобни решения. А финансовият министър увери, че няма изгледи за проблеми с финансовия план.

 

„Траекторията, по която вървят приходите, показва, че така, както е планиран, бюджетът може да бъде изпълнен”, коментира Калин Христов.

 

Неоснователно, според Райков, било и напрежението около задълженията към бизнеса. Държавата дължала 108 милиона, 70 на сто, от които към един субект, а местната власт - 173 милиона. Цифрите били по-добри от предишни години. 

 

„Ние ща направим всичко възможно да се разплатим, защото тези задължение, както виждате са по-малко, сравнение с предишни години”, увери Райков.

 

Той се похвали и със спечеленото доверие от страна на партньорите ни и на финансовите пазари. А за доказателство посочи, че цената на държавните облигации се повишава, а рисковата премия - намалява.