Най-много свободни места има в Швейцария, Дания, Белгия и Обединеното кралство

Полезна информация за всички, които са регистрирани на трудовата борса. Близо милион и половина са незаетите работни места в страните от Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. Най-много са свободните позиции в промишлеността, а също и тези в държавния сектор. 

 

Най-много свободни места има в Швейцария, Дания, Белгия и Обединеното кралство. Средно за Европа процентът е 1,4.

 

Най-малко работа се предлага в Португалия, Италия и Гърция. За България, Унгария, Румъния, Франция и Люксембург свободните работни места са 0,6 процента.

 

През последните десет години в глобален план процесите на автоматизация са довели до закриването на редица позиции в селското стопанство, а някои професии буквално са замрели. Поради тази причина най-търсени и днес продължават да бъдат IT специалистите.

 

“Това, което предстои да се случва в следващите 10 години, е да има все по малък брой дейности, които да подлежат на автоматизация в офисите, тоест броят на наличните позиции за такъв тип дейности ще намалява и ще нараства търсенето за всякакви дейности и за всякакви специалисти, чиито професии не могат да бъдат автоматизирани. Тоест такива за каквито се изисква активно учене на нови неща, такива за които се изисква креативност, тоест то ще да позициите сред които ще има огромно търсене от компаниите, позициите  свързани с офис дейности които са рутинни - те ще намаляват”, коментира Пламен Вушев, управител на фирма за намиране на работа.

 

Що се отнася до така наречения образователен ценз, при евентуалното кандидатстване и намиране на работа зад граница също са налице известни промени, родени предимно от практиката.

 

„Има едно голямо объркване. Много често има хора, които са завършили висше образование, понякога повече от едно, знаят езици. Това, което е важно не е степента на завършено образование, а доколко областта, в която има човек образование, съвпада с това, което търсят бизнесите. Тоест човек може да инвестира огромни усилия, огромно време, може да е изключително интелигентен, но ако това е в област която няма търсене за такъв специалисти. Тоест не е важно само да имате висше образование, важно е  вашето образование да бъде в сфера, която има реално търсене”, добави Вушев.