За поредната процедура от лечението на Радина са нужни 3 хиляди лева

Семейството на 11-годишно момиче от Бургас търси отчаяно 3 хиляди лева за поредната процедура от лечението на дъщеря им. Радина Пенкова страда от амблиопия - заболяване, което се отразява на остротата на зрението и трябва да е на 12 април в клиника в Нови Сад в Сърбия, а семейството не може да събере средствата.

 

Петокласничката от Бургас е носителка на 7 поредни титли за красота и талант - мини Мис Бургас, Мис България, Принцеса на Европа.

 

Радина е на 2 години, когато родителите й забелязват, че тя присвива очи. Лекарите поставят диагнозата. Започва лечение в Бургас, което продължава докато Ради навършва 8 години. Тогава родителите разбират, че руски офталмолози преглеждат в клиника в София.

 

„Отидохме на преглед и тогава вече разбрахме, че проблема ни е сериозен и че трябва да вземем мерки и то спешни, защото това заболяване по принцип се лекува най-успешно до 7 годишна възраст .От 7 до 12 годишна възраст дават също надежда за подобрение. След 12 годишна възраст заболяването е нелечимо”, сподели майката на Радина Светла Пенкова.

 

Семейството заминава за руския град Калуга, благодарение на отпуснати средства от Българската коледа и фондация „Протегни ръка”. Там се правят изследвания и няколко курса за възстановяване остротата на зрението на Радина. 

 

Докато са в Русия родителите разбират, че същото лечение се провежда и в Нови Сад, което намалява разходите им за пътуване и престой.

 

След стимулациите в Русия и Сърбия едното око на Радина вече е възстановило остротата си, но другото достигайки 100% острота преди време, сега отново я губи. 

 

За да продължат терапията родителите търсят помощ от Българската коледа и Фонда за лечение на деца в чужбина, но и от двете места получава отказ.

 

На 12 април предстои ново пътуване. За курса на лечение и престоят от 10-12 дни  са необходими около 3000 лева, с които семейството не разполага.

 

В същото  време Радина се подготвя за поредно участие във фестивал за млади таланти. Разбрала на тази крехка възраст как се чувства едно болно дете, вече има своя мечта, която иска да реализира когато стане победителка в поредния конкурс за красота.

 

Още година или две ще продължи лечението на петокласничката, като за този период – до навлизането й в пубертета, когато може да се повлиява на болестта, вероятно ще са необходими около 10 хиляди лева за всичките курсове на терапия.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова