Причината е, че някои държавит искта следващият доклад за България да е положителен

Има шанс до края на 2013 година да има поетапно приемане на страната ни в Шенген”, заяви в предаването „Здравей, България” Илияна Йотова, евродепутат от „Коалиция за България на въпрос защо не ни искат в Шенген. Тя заяви още, че този шанс не е реален и тя се отнася скептично към подобни обещания, тъй като някои от държавите са поставили условие следващият доклад за България да бъде положителен. Този доклад се очаква да излезе в края на тази година.

 

На въпрос ще има ли осъдени за политическа корупция тя отговори, че България е единствената страна, в която няма осъден политик. „Говорим и за хора на висши държавни постове, които имат дела за корупция”, добави тя. Според нея това е един от най-тежките воденични камъни, които ни тежат, когато говорим за мониторинг и за Шенген.

 

По думите й когато в една страна има правосъдие за определени престъпни групировки, за корупция, за пране на пари, измамниците намират вратички и се спасяват в други страни. „С едно ново законодателство това няма да бъде възможно”, каза Йотова. 

 

„В законодателството, което приемаме в Европейската комисия на прицел е и съдебната система, където забавянето на делата е също начин, по който се измъкват престъпните групировки”, заяви евродепутатът. 

 

Какво каза Илияна Йотова за обвиненията на „Коалиция за България” към бившия министър на земеделието Мирослав Найденов гледайте във видеото.