Според родители клипът е само претекст учителят по английски език от Пловдив да бъде уволнен

Популярният танц „Харлем шейк” стана причина учителят Христо Данев да бъде уволнен от пловдивското училище. Родителите на децата от класа на преподавателя изпратиха писмо до Министерството на образованието, в което се оплакват от ръководството на училището. 

 

Днес служебният министър на образованието Николай Милошев се срещна с родителите и учениците на Данев, а след това и с ръководството и учителите на хуманитарната гимназия. Оказва се, че 61 учители са против връщането на Данев обратно на работа.

 

В предаването "Часът на Милен Цветков" учениците разказаха, че зам.-директорът на училището и учителите, които са против връщането на Данев на работа, са ги е заплашвали. Родителите пък са написали жалба, че децата им учат в напрегната обстановка, както и за това, че директорът на два пъти им е отказал среща. „Ние сме разтревожени, защото откакто се случи този кошмар, децата ни идват с нежелание на училище”, сподели един от родителите. 

 

Според родителите „Харлем шейк” е само претекст учителят по английски език да бъде уволнен. Учениците казаха още, че не са искали да оронят престижа на училището, а само да разведрят неделния си ден. 

 

Трябва да се прави разлика между идеята и изпълнението. Идеята е страхотна – млад учител иска да създаде връзка с неговите ученици, но изпълнението можеше да бъде малко по-цензурирано”, каза преводачът Анжела Родел. Според нея преподавателят е можел да сложи някакви граници. 

 

„На базата на 43 секунден клип е много трудно да се вземе решение да се уволни когото и да било”, каза Нели Колева, мениджър проекти в неправителствена организация. Според нея изгонването е твърде сериозна мярка. Тя също се съгласи с Анжела, че изпълнението не е много добро. 

 

Ролята на училището не е да учи на „Харлем шейк”, смята юристът Виктор Костов. 

 

Повече гледайте във видеото.