От РЗС видяха опит на олигарси за трансфер на Камата в политиката

Студенти от цялата страна проведоха национална среща в зала „Арена Армеец” под надслов „Бъдещето на България”. Те са представители на Националното представителство на студентските съвети, а идеята им подкрепена от неправителствени организации.

 

Интересното във форума е участието на Христо Стоичков. Стана ясно, че живата легенда на българския футбол се е съгласил да бъде едно от лицата на Движение „Орлов мост”.

 

Присъствието на Камата на националната студентска сбирка обаче предизвика противоречиви обществени реакции. От „Ред, законност и справедливост” видяха „задкулисно режисиран сценарий от кукловоди, които работят по него от момента на избухването на масовите протести”. В партията на Янев Янев твърдят, че олигарси правят нов опит да трансферират Стоичков в политиката. Според РЗС несъмнено той е „най-удобен за целите на толерирания от комунистическата номенклатура вече четвърт век ловешки богаташ Гриша Ганчев”.

 

Целта на организаторите била „да напълнят със студентско съдържание отдавна изчерпаното СДС, да прикачат скоро изпадналото от „Атака” ремарке ВМРО и заедно да участват в предстоящите избори”, се казва в позицията на партията. Хората на Янев смятат, че в схемата е намесен и „скандално известният ректор на Стопанската академия в Свищов”, а председателят на Студентските съвети Ангел Георгиев бил „протеже на Величко Адамов и пръв приятел на Красьо Черния”.

 

Междувременно протестиращи се разграничиха от студентите, избрали Христо Стоичков за лице на протестите. По думите на студента Димитър Тодоров, цитиран от БГНЕС, събитието в „Арена Армеец” е организирано от Емил Димитров – Ротманса, бивш депутат от ГЕРБ и подменя същинския протест. Позицията му бе подкрепена от Людмила Манова - организатор на протестите от град Благоевград, Райна Вардева - организатор на протестите в Пловдив и Антон Димитров от Граждански форум „Промяна”. 

 

Самият Христо Стоичков обясни, че оставал надпартиен и че само помагал на младите хора в техните искания - а те започват с тази онлайн платформа на сайта на Дарик радио. В нея всеки може да номинира свой избранник за новото управление на страната. 

 

Докато в Арена армеец търсеха обединител, движение "Граждански контрол" започна да събира подписи за регистрация за изборите с мандата на партия Демократична гражданска инициатива. Трите основни лица на движението - Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев, няма да се кандидатират за депутати - по думите им, за продължат да оказват готвън раждански натиск над управляващите.