Изложба, наречена „Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те години”, припомня бунтовете и битките на едно поколение

Бунтът на младите. В докладите на Държавна сигурност те фигурират като „идеологическа диверсия”. Софийският университет стана пространство, освен на духа и науката, и на спомени от миналото. Една изложба, наречена „Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те години” припомня бунтовете и битките на едно поколение. 

 

Това е светът, в който живеят младежите през 80-те. А ето как лесно можеш да се окажеш в обсега на Държавна сигурност. Пример за това е Даниел Беловарски, известен като Дани Гумата. 

 

„Ние решихме да отбележим смъртта на Бон Скот с некролози и той се нае да разлепва такива некролози”, разказа той. Преследват го затова, че продава значки, плакати и касетки на любимите си банди. Членовете на пънк група от Кюстендил пък са обявени за нацисти и също са преследвани. Да не говорим, за такава фотосесия. И все пак го правят. 

 

А „Кравай” е мястото на свободата. Култовото заведение на ъгъла на „Патриарха” и „Фритьоф Нансен”. По-късно журналистът от това поколение Симеон Гаспаров ще го нарече „Българският Уудсток”. 

 

Режимът не можа да се пребори с това явление и накрая отстъпи и разреши поне на младите български рок групи в края на 80-те да излезе на сцена”, допълни Гумата. 

 

Това става на 15 май 1987 г. на Първия софийски рок фестивал, организиран от комсомола. Текстовете на група "Кале" обаче се оказват не за ушите за комсомола. Токът е спрян. 

 

Младите винаги са носители на дух на протеста, жаждата за свобода и кога друг път да си бунтар, ако не на 20 години?