По думите на режисьора Клаус Дексел убийството от 1978 г. не е извършено с чадър

Преди броени дни в рамките на София филм фест беше представен документалния филм „Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър”. Българо-германската продукция е на режисьора и сценарист Клаус Дексел. Той прави нови разкрития по случая от 1978 г., а хората, с които разговаря поставят под сериозно съмнение версията, че убийството е извършено с чадър. Снимките на филма са започнали през 2011 г. В документалното разследване участва единственият официално заподозрян за атентата срещу Марков – италианецът с датски паспорт Франческо Гулино. Той е открит в австрийския град Велс. В България Дексел разговаря със следователи, записана е и съпругата на Георги Марков – Анабела. Филмът разказва и за бездействието на българските и британските служби при разследването на едно от най-загадъчните убийства от времето на Студената война. 

 

„Чадърът от самото начало бе измислица на медиите. Филмът досега е показан само в България, а там хората знаят твърде малко за това убийство. Чадърът се появи само поради това, че самия Георги Марков е описал човек с чадър, когато се е обърнал, веднага след пробождането. Оръжието, което сега се намира във Вашингтон, САЩ. С помощта на специалисти покушението бе проиграно няколко пъти. Чадърът е измислен само за отклоняване на вниманието", категоричен бе Дексел. 


Запитан какво спаред него представлява самото оръжие, той обясни: „Има различни възможности от техническа гледна точка. Това е контактно оръжие с газ, което при контакт изтласква сачмата с отровата”, поясни той. 


Цялото интервю гледайте във видеото.