Храмът от години е смъртоносен капан, а жителите на селото, в името на Христовата вяра, го посещават

Опасност дебне миряните, решили да посетят църквата в русенското село Писанец. Храмът от години е смъртоносен капан, а жителите на селото, в името на Христовата вяра, не спират да го посещават. 

 

Църквата в село Писанец е на повече от 140 години. Претърпяла е и два обира. Преди четири години, точно преди Великден, от храма "Свето Възнесение" мистериозно изчезнаха пет икони и плащеницата. Сега отново наближава този свят ден и хората в селото са притеснени заради дебнеща ги опасност.

 

„Седим под подпрения балкон, който може всеки момент да се срути и да направи голяма поразия. Чувстваме се ограбени и много смазани от това, защото ние сме българи и християни”, обяснява Стоянка Босева. 

 

Отец Илия допълва, че храмът е в много плачевно състояние и че има непрекъснат страх да не се случи нещастен случай. Свещеникът разказва, че са направени два проекта, но развитие по тях няма.

 

Опасността обаче дебне не само вътре в храма, но и на двора. Хората в селото са притеснени, че огромната 300-килограмова камбана може да падне всеки момент заради прогнилото скеле. 

 

Писанчени са убедени в силата на вярата и казват, че Бог ги пази. Но помнят притчата, която завършва с думите: "Вярвай в Господ, но си връзвай магарето". Надяват се на добрите хора, които да помогнат за спасяването на храма. 

 

Гледайте повече във видеото.

 

Репортер: Олга Василева