Промяната не трябвало да засяга цената за крайния потребител

Точно 20 дни, след като беше намалена цената на тока, от EVN внесоха в държавния енергиен регулатор заявление за промяна в тарифите от 1 април. То било необходимо заради огромните загуби, които компанията търпи заради зелената енергия.

 

От EVN смятат, че промяната не трябва да се отрази на цената, която плаща крайният потребител.

 

Австрийците се оплакаха, че са длъжни да купуват скъпия зелен ток, но Националната електрическа компания не им възстановявала всички разходи. Така на практика всичко било за тяхна сметка и те трупали загуби.

 

Експерти смятат, че не е добър вариант щом ЕРП-тата не са доволни от цената на зелената енергия, именно там да не се търсят резерви, защото така „ножът ще опре в гърлото” на всички, които са инвестирали в зелени мощности. Причината е, че за да получат кредити, те са гарантирали пред банките, че имат сигурна печалба, тъй като са разчитали, че токът, който произвеждат, ще се купува на ясна цена. Именно на нея стъпват вноските им и сега може да се окаже, че няма с какво да ги плащат.

 

На теория може държавата да е буфер чрез Националната електрическа компания. На практика обаче едва ли. Защото НЕК е в доста затруднено финансово положение и трудно ще намери допълнителни пари, за да плаща изцяло зеления ток.

 

Само енергийният регулатор може да отговори на въпроса дали има изход от ситуацията, така че да има повече пари за енергото, а потребителите да не плащат повече. Експертите, с които разговаря екип на Нова телевизия, обаче дадоха жокер . Един от най-добрите варианти, според тях, е да се стимулира износът на ток. Това, което те смятат е, че българското електричество не е на конкурентни цени, при това - не защото самата енергия е скъпа, а защото излиза солено тя да премине през мрежата на НЕК. Ако цената за пренос бъде намалена, токът ни ще стане по-апетитен за съседните държави, това пък ще налее пари в касичката на Националната електрическа компания, която на свой ред ще може да се разплати с енергото. И всичко това - без да пострада потребителят.


Разбира се, винаги има вариант енергийният регулатор да откаже на EVN и всичко да остане така, както е в момента.

 

От ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО обявиха, че засега не подготвят подобни заявления.

 

Междувременно, все още не е ясно кога новият енергиен министър Асен Василев ще обяви конкретни мерки за решаване на проблемите в енергетиката.

 

Още миналата седмица той загатна, че са възможни кадрови промени в Българския енергиен холдинг, както и по отношение на възобновяемите енергийни източници. Именно те станаха причина за недоволството на EVN