Разливите на река Дунав няколко пъти заливат нивите й и унищожават реколтата й

Жена от село Гарван обяви, че ще се самозапали, ако за поредна година водата от река Дунав залее нивите й и унищожи реколтата й. 61-годишната Калинка е на ръба на оцеляването и е готова да стигне до крайност, защото според нея държавата не се грижи за населението там.


Калинка обработва 10 декара собствена земя. Преди няколко години Дунав придошъл и водите унищожили реколтата от ягоди. Потънала в дългове и се принудила да работи в Гърция, за да се издължи на банките. От две години отново живее в село Гарван. Калинка решила да спаси земите и да регулира водата.


Когато водата се покачи, залива около 20 имота в селото. Калинка потърсила помощ от кметството, от където я посъветвали да направи молба до РИОСВ


Кметът на семото е категоричен, че проблемът с прииждането на подпочвените води може да се реши чрез възстановяването на унищожените преливници.  Те са занемарени още от началото на демокрацията. В района земите са защитени и са част от Натура 2000. 


По думи на кмета на Гарван пари в кметството няма. Калинка обаче е категорична – на ръба на отчаянието, жената ще посегне на живота си, ако отново остане без препитание. 


Повече по темата гледайте във видеото. 


Репортер: Олга Василева