МИЕТ предлага да бъдат премахнати ограниченията за износ на ток за Турция

Временно да бъдат спирани производителите на енергия от Възобновяеми енергийни източници, в това число фотоволтаици и ветроцентрали, които в продължение на девет месеца са работили в нарушение на закона. Това предиждат спешните мерки в сектор „Енергетика”, които ресорният министър Асен Василев представи. 

 

„В момента в енергетиката има свръхкапацитет и свръхпроизводство. Има инсталирани мощности за 12 000 мегавата, а консумация в пиковите моменти е 4700 мегавата. Най-високият износ през последните няколко месеца е достигал 300 мегавата”, коментира той. 

 

От ведомството предлагат още да бъдат премахнати ограниченията за износ на електроенергия за Турция.

 

Спешните мерки в сектора включват още: провеждане на тръжна процедура за изкупуване на т.нар. „студен резерв”, съгласно Закона за енергетиката, както и редуцирането му от 1040 мегавата на 840 мегавата до септември 2013 година. 

 

Според министерството трябва да има промяна в начина, по който се изчислява енергията, произведена от заводските централи с „кафява енергия”.

 

До 15 април е необходимо Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да приеме правила за модифициране на такса „пренос”, с оглед стимулиране на износа.

 

Енергийният регулатор трябва да планира механизъм и за точното определяне и контрол на количествата електроенергия, формиращи квотата за обществен доставчик.

 

Комисията за защита от конкуренцията да направи анализ на сектор „Енергетика”, както и одит на обществените поръчки в най-големите държавни предприятия в енергетиката, искат още от енергийното министерство.

 

До края на седмицата МИЕТ ще очаква коментари по проекта на правилник за дейността на Обществения съвет и ще приемат предложения за участници в съвета.