БСП са готови на всичко, за да се върнат на власт, отвърна бившият министър

Прокуратурата обвини бившия министър на земеделието Мирослав Найденов в корупция.

 

Найденов е обвинен за това, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп, в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов – длъжностно лице наотговорно служебно положение – изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". 

 

Симеонов трябвало да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

 

На 2 ноември 2010 г. в София Найденов принуждава Светослав Симеонов  да подпише сигнал до Инспектората на Върховна касационна прокуратура за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" – Калина Илиева, както и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП.

 

През март 2010 г. в качеството си на министър е съдействал за това определена фирма да спечели обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.", обявена от Държавен фонд "Земеделие".

 

На обвиняемия Мирослав Найденов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

 

Мирослав Найденов отговори на обвинението, като подчерта, че делото е „отлежавало 3 години и половина в изчакване на подходящия момент”.

 

Той коментира, че не е пожелал да се възползва от призовката за разпит в качеството му на обвиняем. 

 

„Още веднъж заявявам категорично, че не се притеснявам нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена, нито от твърденията на други лица, свързани с това дело, които са склонявани да свидетелстват срещу мен”, заявява в съобщение до медиите Найденов.

 

„Политическият натиск, който оказва БСП през последните две седмици на Прокуратурата показа, че са прибрали тази измамница в своите редици. Това доказа, че БСП е готова на всичко, за да се върне на власт, включително и да си служи с класифицирана информация по дела, до които достъп трябва да имат само компетентните органи, включително и да използва прокуратурата за предизборни цели”, твърди Мирослав Найденов.

 

Бившият министър съобщава, че се отказва от номинациите на партийните организации за предизборните листи на ГЕРБ. Информирал е за това Бойко Борисов, който е приел решението му.

 

Повече по темата гледайте във видеото