Липсата на политика в тази насока ще доведе до колапс в икономиката, смятат от браншовата организация

От Съюза на малкия и среден бизнес предложиха спешни мерки, които да съживят предприемачеството. Те упрекнаха държавата, че липсата на политика в тази насока ще доведе до колапс в икономиката. Една от прогнозите е, че без българско производство и при нарастващата безработица и изкуствена заетост, ще навлезем в още по- голяма криза.


 
Според специалистите малкия и среден бизнес у нас е смазан, а обещанията на партиите за съживяване - напразни. През изминалата година над 36 000 предприятия са били закрити.

 

Експерти предлагат 10 спешни мерки, първата, от които е приемането на план за прилагане на Европейския акт за малкия и среден бизнес. В него за малките и средни предприятия се правели грандиозни изключения от общите правила. Сред тях са правото на държавна помощ до 200 хиляди евро за 3 години, създаването на кредитно-гаранционен фонд с участието на държавата и прекратяването на нелоялните търговски практики на големите търговски вериги спрямо българските предприятия.

 

Друга от мерките е въвеждането на данък върху обработваемата земя, която не се обработва, защото няма друго решение за пустеещите 25 години след реституцията земи.

 

Според специалистите липсата на българско производство скоро ще доведе до 100% вносни храни.