Целта е намаляване на произшествията през активния мотосезон

Днес започва кампанията "Безопасност и на две колела". Целта на инициативата на Главната дирекция "Национална полиция" е намаляване на пътнотранспортните произшествия през активния мотосезон.

 

Черната статистика показва, че през 2012 г. по вина и с участието на мотористи са станали 370 произшествия. При тях за загинали 44 мотоциклетиста. А ранените са над 500. И за съжаление вместо да намаляват, напротив, увеличават се. Данните сочат, че за 2012 спрямо 2011 г. жертвите са се увеличили с 12, а ранените са с 42 повече. 

 

Превишената скорост, износените гуми и липсата на концентрация върху пътя са сред основните причини за катастрофите с мотористи. Най-често те стават на отсечки с кръстовища. Решението на проблема според пътните полицаи е намаляването на човешките грешки на пътя. 


Предстои издаването на листовки с практически препоръки за безопасност. Освен тях полицаите ще извършват проверки на мотористите за правоспособност, употреба на алкохол, нерегистрирани и технически неизправни превозни средства и неизползването на защитни каски.


За да бъдат намалени жервтите на пътя ще бъдат организирани обучения за оказване на първа помощ от Българския червен кръст по време на мото съборите. Ще бъдат създадени и видео и аудиоклипове с превантивна насоченост.


Повече по темата гледайте във видеото.