Проблемът е, че то е доста скъпо, а Здравната каса заплаща само една част от цената

Голям процент българи умират от сърдечни заболявания, защото не могат да си купят кардиостимулатор, който ако се имплантира навреме, може да спаси много хора. Проблемът обаче е, че това устройство е доста скъпо, а Здравната каса заплаща само една част от цената. 

 

Такъв е случаят на Любчо Натов, който е с имплантиран кардиостимулатор, но батериите му свършват. Той трябва да заплати около 20 000 лева. „Цената е абсолютно непосилна за мен и семейството ми. Живея с една инвалидна пенсия, която е 260 лева, а съпругата ми взима 540 лева”, каза в предаването „Здравей, България” Любчо. 

 

Преди години семейството купува устройството, което им излиза 5 400 лева и им остава да изплатят още 700 лева

 

„Новото устройство, което трябва да бъде имплантирано на Любчо, може да му спаси живота”, каза д-р Светослав Йовев, който е кардиолог в болница „Света Екатерина”. 

 

Статистиката показва, че 30% от хората, които няма възможност да доплатят кардиостимулатора, умират в рамките на една година в дома си

 

По думите на Любчо "в Европа стойността на този имплант се поема от държавата". „В нормалните държави се реимбурсира на 100%. Това е стимулатор, който е животоспасяващ”, каза д-р Йовев. 

 

На въпрос какво могат да направят кардиолозите в България, за да се промени това, д-р Йовев отговори, че проблемът е голям. „Имаме над 200 имплантирани за миналата година, но проблемът е с кардиовертерите с ресинхронизиращо устройство”, добави лекарят.  

 

Ако желаете да помогнете на Любчо Натов, банковата му сметка е:

 

IBAN: BG54FINV91501015855128

BIC: FINVBGSF

 

Целия репортаж гледайте във видеото.