Родителите обвиняват болницата, че не е имало дежурен лекар в отделението по неонатология

Повече от шест месеца родители не могат да погребат новороденото си дете, защото чакат петорна експертиза за неговата смърт. Бебето почина в монтанската болница през септември, седмица след като се роди. Родителите обвиняват болницата, че не е имало дежурен лекар в отделението по неонатология, когато е настъпила смъртта на детето.

 

Колелото на живота на семейството лекари от Монтана Лилия и Димитър започва да се върти на обратно, когато дни след раждането, дъщеричката им Мария починала мистериозно в болницата. Оттогава детето им се намира в отделението по съдебна медицина във Враца.

 

Искам детето ми да бъде погребано, но не знам защо се проточват всички тези процедури. Не знам какво се случва? Искам да бъде погребано като всичко нормални хора. Ние сме православни християни и искаме детето да бъде погребано. Кой знае как се съхранява, ние не знаем дори къде е и в кой фризер се намира”, каза пред „Здравей, България” Лилия Недялкова, майка на починалото бебе.

 

През октомври е направена съдебно-медицинска експертиза във Враца за установяване на причините за смъртта на детето. Там се посочва, че новороденото е починало от задушаване, но не и причината за това. Следствието назначава петорна експертиза, която обаче не е извършена и до този момент. 

 

„Каква е точната причина не знаем, дали е заради липса на специалисти, или отвод на така наречените вещи лица, защото става въпрос лекар да даде експертиза срещу лекар. Дори лекарското съсловие може да се обърне срещу нас, но ние сме готови да платим тази цена в името на това да открием истината”, допълни майката.

 

„Очаква самата експертиза да отговаря на истината и да няма фалшификации по нея”, каза Димитър Стайков, баща на починалото бебе. „Длъжни сме обаче да изчакаме всички процедури, защото ексхумацията няма да я понесем”, добави Лилия.

 

Мъката на двамата родители няма да утихне, но се надяват поне да намерят истината за това, което се е случило с детето им.

 

„Няма да намерим успокоение, защото това е непоправимо, смъртта е непоправима, но поне да разберем каква е истината и ако има някаква справедливост, да е открием”, сподели още майката. Борбата на бащата е да се прекъсне практиката с мистериозното умиране на бебета. „Нека моето дете да е последното, от тези, които са починали”, каза той.

 

Целия репортаж гледайте във видеото