Мисията им ще бъде стандартна, а не разширена

Повече от 240 международни наблюдатели на ОССЕ ще проследят предсрочните парламентарни избори на 12 май у нас. В доклад Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви, че мисията за предстоящия вот в България ще бъде стандартна, а не разширена, както поискаха от ДПС, например. 220 от наблюдателите ще следят хода на изборния процес в краткосрочен план. Освен тях ОССЕ изпраща и 22 дългосрочни наблюдатели.

 

В началото на миналата седмица от ОССЕ са провели срещи с представители на Министерството на външните работи, ГРАО, ЦИК, Сметната палата, „Информационно обслужване”, с основните политически сили, Съвета за електронни медии и представители на неправителствени организации, предаде БГНЕС.

 

„Всички събеседници, с които се срещнаха представителите на ОССЕ, подчертаха необходимостта от разполагането на мисия от международни наблюдатели на организацията за предсрочните парламентарни избори”, се казва в доклада. Документът е приет в отговор на отправената от МВнР покана за разширена мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.