Промяната в критериите за енергийни помощи ще остане в ръцете на следващия кабинет, съобщи социалният министър

Въпреки обещанията, служебното правителство няма да променя критериите за получаване на енергийни помощи. Това означава, че не само няма да бъде разширен кръгът от хора, които ги получават, но някои от получаващите сега може да отпаднат от системата.

 

Причината е, че от 1 април пенсиите ще бъдат повишени и така някои възрасти ще надскочат съществуващите правила за доходи. Ресорният министър Деяна Костадинова заяви, че промяната на правилата остава за следващия министерски съвет. А за да няма ощетени, хората, които с малко надхвърлят прага на доходите, ще получат еднократна помощ

 

Не се отказваме от идеята, въпросът е тя да бъде структурирана коректно по отношение на следващото правителство. Преформулираме в момента самия механизъм на изплащане това да бъде еднократна помощ в рамките на следващия отоплителен сезон, като тази сума ще бъде заложена още сега в бюджета, за да бъдем безкрайно коректни към правителството, което ще поеме управлението след нас”, коментира Деяна Костадинова, министър на труда и социалната политика. 

 

Повече по темата, както и историята на пенсионираната по болест Виолета Христова, на която заради 7 лв. повече са й отказани енергийни помощи, ще намерите във видеото.