Той бе осъден за присвояване на над 3 млн. лв. от руско-българската фирма „Инглиш вилидж”

„ Не се сбъднаха очакванията ми, че в съдебната система все пак ще се намерят честни и неподкупни магистрати. На три инстанции бях осъден, без да са събрани доказателства за вина или за моята невиновност. Просто не си направиха труда да ги събират, а изпълниха дословно поръчката на поръчителите”. Това заяви за предаването „Часът на Милен Цветков” бизнесменът Ивайло Зартов, който във вторник вечерта разпространи до медиите видеозапис, в който той отрязва малка част от пръст на лявата си ръка. 

 

Ивайло Зартов е бизнесмен, занимавал се с политика. Изявявал се е като лидер на Движението за социален хуманизъм на Александър Томов и е оглавявал благотворителни инициативи в Бургаския регион. В момента се намира в дома си, където очаква да влезе в сило неговата 9-годишна присъда. Припомняме, че Зартов бе осъден за присвояване на сума в размер на над 3 млн. лв. от руско-българската фирма „Инглиш вилидж”, както и за безстопанствено отношение по опазване на фирменото имущество. 


Неговият адвокат Петя Шопова научила за действията на клиента си от медиите и застана пред камерата на Нова, за да го защити, този път не пред съда, а пред обществото. 


„Не го обвинявам, нито го оправдавам за действията му. Зартов се стреми да има безпристрастен съдебен процес. И ако имаше такъв процес, и в него бяха уважени исканията на защитата и неговите лични искания, да се направи действителен анализ на финансовото състояние на търговското дружество, днес щяхме да можем да говорим по този въпрос – за парите. Единствената експертиза, която е направена по делото, е свързана с т.нар. „парични потоци”, т.е. колко средства са влезли в дружеството и колко са излезли”, обясни в студиото на „Часът на Милен Цветков” Шопова.


По думите й вещите лица не са могли да се ангажират с липсите на дружеството. Доказано е обаче, че средства в размер на 3 млн. лв. са влезли в капитала на дружеството. 

 

В знак на протест срещу държавата, от началото на годината се самозапалиха редица граждани. 

 

Какво заяви самият Зартов за предаването гледайте във видеото. 


Цялото предаване гледайте в NovaPlay.