Най-спешната задача на правителството е да не позволи корабът да потъне, обясни министърът

Основната част от парите, които служебното правителство ще отдели за социално подпомагане на най-уязвимите българи, ще бъдат насочени към трайно безработните.

 

Това обясни в "Здравей, България"  социалният министър Деяна Костадинова. 

 

Тя обаче уточни, че не е възможно да бъдат отпуснати великденски надбавки за пенсионерите

 

Във връзка с постановлението на МС за отпускане на близо 41 милиона лева за програми за заетост, за изплащане на обезщетения и помощи за домакинствата Деяна Костадинова обясни, че тези пари ще дойдат основно от издръжката на министерствата

 

По нейни думи 20 милиона лева идват от строежа на автомагистралите. Костадинова обясни, че след задълбочен анализ в строителството министерство и в Агенция "Пътна инфраструктура" е установено, че тези пари няма да могат да бъдат усвоени до края на годината и затова е по-добре да отидат в помощ на бедните хора.

 

Министърът отхвърли и обвиненията, че заради осигуряването на тези 41 милиона лева може да има нови безработни и стачки или да бъдат засегнати планирани инвестиции.

 

„Основната част от тези пари трябва да бъдат насочени за заетост, тъй като това е най-продуктивният начин да бъдат подкрепени безработните, да се върнат на пазара на труда. По този начин от една страна, инвестицията, която държавата прави в тази уязвима група е инвестиция срещу продукт – те получават доходи от труд, плащат социални осигуровки, плащат здравни осигуровки, не се маргинализират и остават на пазара”, обясни още социалният министър.

 

Деяна Костадинова допълни, че подкрепени ще бъдат трайно безработните, обезкуражените лица, които могат чрез програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” да бъдат включени към пазара на труда. 

 

По нейни думи могат да се подкрепят майките с малки деца, за да се върнат отново на работа, хората с увреждания с цел осигуряването на тяхната заетост, както и хората, които искат да започнат малък  и среден бизнес.

 

"Най-спешната задача на правителството е да не позволи корабът да потъне. Имаме обаче и намерение да започнем след това да работим и по по-дългосрочни програми", коментира още Деяна Костадинова.

 

Целия разговор със социалния министър в „Здравей, България” гледайте във видеото.